Επιλεγμένα Τεκμήρια

Τρισδιάστατες Αναπαραστάσεις

Aίθουσα της φρουράς- Aπολυμαντήριο

Η αίθουσα της φρουράς εντοπίζεται αμέσως νοτίως της δυτικής και κύριας πύλης του φρουρίου της Σπιναλόγκας (Porta Maestra) και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα κτίσματα του Ενετικού στρατοπέδου.

Κατασκευάστηκε κατά την πρώτη οικοδομική φάση του φρουρίου, το 1579-1580, ενώ ο θόλος με τον οποίον στεγάζεται τοποθετήθηκε περί το 1582. Στην κορυφή του κυκλικού θόλου υπάρχει άνοιγμα το οποίο εξυπηρετούσε στον εξαερισμό της αίθουσας. Το κτίριο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά την Ενετική περίοδο ως χώρος παραμονής των στρατιωτών που βρίσκονταν σε υπηρεσία, ενώ την περίοδο του Λεπροκομείου (1904-1957) αξιοποιήθηκε ως Απολυμαντήριο.

Την περίοδο αυτή ανοίχτηκαν τα δύο φραγμένα παράθυρα προς τον κεντρικό δρόμο του φρουρίου. Παράλληλα, ανοίχτηκε στη δυτική πλευρά του κτιρίου ένα μεγάλο τοξωτό παράθυρο και στη βόρεια πλευρά του μία μεγάλη θύρα εισόδου για τον καλύτερο εξαερισμό του. Τέλος, προστέθηκε στο εσωτερικό του ένας κλίβανος για την απολύμανση των ενδυμάτων και των προσωπικών αντικειμένων των ασθενών κατά τη μεταφορά τους στο νησί, καθώς και για την απολύμανση των εξερχόμενων γραμμάτων των ασθενών, τα οποία έστελναν στις οικογένειες τους.

Διάρκεια: 1 λεπτό.


Τρίδυμο θολωτό κτίριο

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του φρουρίου της Σπιναλόγκας και πλησίον της πύλης του βουνού βρίσκεται το λεγόμενο τρίδυμο θολωτό κτίριο. Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο κτίριο από τα καταλύματα της φρουράς του Ενετικού στρατοπέδου.

Τα τρία μονόχωρα δωμάτια από τα οποία αποτελούνται τα παραπάνω καταλύματα στεγάζονται με ημικυκλικές καμάρες και διαθέτουν ξεχωριστή θύρα εισόδου. Οι θόλοι των θαλάμων είναι τοποθετημένοι βαθμιδωτά και με αυτόν τον τρόπο υποβοηθούσαν στη συλλογή των νερών της βροχής, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούσαν μια μικρή δεξαμενή που βρισκόταν βορείως του χαμηλότερου δωματίου.

Διάρκεια: 1 λεπτό.


Κτήριο 102

Το κτήριο με τη συμβατική αρίθμηση 102 βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο του οικισμού, βόρεια από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο, με ένα αρκετά ψηλοτάβανο ισόγειο χώρο, ο οποίος νότια επικοινωνεί με τον βοηθητικό χώρο του μαγειρείου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση πολύχρωμων τοιχογραφιών στους εσωτερικούς τοίχους της διώροφης κατοικίας. Απεικονίζονται άνθρωποι, διάφορα πτηνά, παγώνια, δέντρα, φυτικά μοτίβα, θύρες οθωμανικής αρχιτεκτονικής, βάρκες, καθώς και ένα υδροπλάνο. Το τελευταίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, καθώς θα πρέπει να σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1930, την περίοδο δηλαδή που η Βρετανική αεροπορική εταιρεία Imperial Airways χρησιμοποιούσε τον Κόλπο της Ελούντας ως σταθμό υδροπλάνων.

Διάρκεια: 2 λεπτά.


Κτήριο 104 

Το κτήριο με τη συμβατική αρίθμηση 104 βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο στα δυτικά της νησίδας. Aποτελεί ένα από τα παραδείγματα σωζόμενων κατοικιών στο νησί που διατηρούν μέχρι και στις μέρες μας τον όροφο τους. Διέθετε ξύλινο μπαλκόνι που προεξείχε, λιθόκτιστο φούρνο στην αυλή του, ενώ σε έναν τουλάχιστον από τους τοίχους στο εσωτερικού του κοσμούταν με πολύχρωμη  τοιχογραφία.

Διάρκεια: 3 λεπτά.


Κτήριο 201

Το κτήριο με τη συμβατική αρίθμηση 201 βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, διαγώνια από την αίθουσα της φρουράς. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτήρια του οικισμού. Στην οικία 201, η οποία ήταν επίσης διώροφη, πλέον δεν σώζεται ο επάνω όροφος ο οποίος έχει καταρρεύσει. Παρόλα αυτά διαθέτουμε φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει την αρχική μορφή του κτιρίου, στον επάνω όροφο του οποίου ανοίγονταν ορθογώνια παράθυρα.

Διάρκεια: 2 λεπτά.