Άποψη του μουσουλμανικού νεκροταφείου στον ημιπρομαχώνα Scaramella σε φωτογραφία του G. Gerola τo 1901. ©Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, Τμήμα αρχείων, Συλλογή G. Gerola

Οθωμανικό νεκροταφείο

Τα νεκροταφεία που εξυπηρετούν τους Μουσουλμάνους κατοίκους της Σπιναλόγκας οργανώνονται στην ανατολική πλευρά της νησίδας, στις απέναντι ακτές, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο οικισμός της Πλάκας, καθώς και στη χερσόνησο της Σπιναλόγκας.

Το νεκροταφείο στο ανατολικό τμήμα της νησίδας, που βρίσκεται χαμηλά και σε επαφή με το τείχος, είναι γνωστό χάρη στη φωτογραφία του Ιταλού αρχαιολόγου Giuseppe Gerola που το 1901 επισκέπτεται το φρούριο. Στη φωτογραφία διακρίνονται οι επιτύμβιες στήλες, που σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση τοποθετούνται δύο σε κάθε τάφο, η μία τοποθετημένη στο σημείο του κεφαλιού και η άλλη στο σημείο των πελμάτων του νεκρού. Πολλές από τις επιτύμβιες στήλες χρησιμοποιούνται κατόπιν ως οικοδομικό υλικό κατά τη περίοδο του Λεπροκομείου. Κάποιες από αυτές μπορεί να δει ο επισκέπτης στον εκθεσιακό χώρο των οθωμανικών καταστημάτων.

Φωτογραφικό Υλικό

Μαρμάρινες ταφικές στήλες της οθωμανικής περιόδου. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Το μουσουλμανικό νεκροταφείο της Σπιναλόγκας σήμερα. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.