Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα από βορειοδυτικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Nαός του Αγίου Παντελεήμονα 

Ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται στο μέσο της δυτικής πλευράς της νησίδας με πρόσοψη πάνω στον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Διαθέτει τρεις χώρους (κλίτη) που στεγάζονται με κεραμοσκεπή, εκ των οποίων ο μεσαίος φέρει θόλο. Η ίδρυση του ναού χρονολογείται στο 1709, μόλις έξι χρόνια πριν την Οθωμανική κατάκτηση του νησιού, με βάση την επιγραφή πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού, που αναφέρει, εκτός από την χρονολογία, τον άνθρωπο που ανέλαβε τα έξοδα για την κατασκευή του, τον Ιάκωβο Τζυρίτα.

Ο νότιος χώρος δεν υπήρχε αρχικά, αλλά προστέθηκε το έτος 1900, όπως μαρτυρά η επιγραφή επάνω από τη θύρα του. Την περίοδο του Λεπροκομείου και πιο συγκεκριμένα το 1953, όπως φανερώνει η επιγραφή στον νότιο τοίχο, ο ναός ανακαινίστηκε με δωρεές των ασθενών που διέμεναν στο νησί. Ο άγιος Παντελεήμονας υπήρξε ο προστάτης άγιος των λεπρών, πολλοί από του οποίους ήταν ιδιαίτερα ευλαβείς και είχαν βοηθήσει οικονομικά για την ανακαίνιση εκκλησιών και στις γύρω περιοχές.

Φωτογραφικό Υλικό

Άποψη του ναού από δυτικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Απόψεις της πρόσοψης του ναού από δυτικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Απόψεις της πρόσοψης του ναού από τα δυτικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Η κτητορική επιγραφή του 1900 δίπλα στην είσοδο του νότιου κλίτους του ναού. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Το εσωτερικό του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Ο υπαίθριος χώρος του Αγίου Παντελεήμονα μετά από τις εργασίες αποκατάστασης. Άποψη από νοτιοδυτικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.