Maurice Born (1943 - 2020): Διασώζοντας τη νεότερη ιστορία

Ελβετός αρχιτέκτων, εθνολόγος, συγγραφέας και ερευνητής. Ήδη από το 1967 στρέφει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στη μελέτη του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία τον οδηγεί στη νησίδα της Σπιναλόγκας.

Το 1969 με βάση τον οικισμό της Πλάκας επισκέπτεται καθημερινά την έρημη νησίδα αποτυπώνοντας με κάθε λεπτομέρεια τον αρχιτεκτονικό της πλούτο. Αναζητά τους εναπομείναντες πρώην κατοίκους της στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων στην Αγία Βαρβάρα Αττικής και καταγράφει τις ιστορίες τους. Εκεί συνδέεται στενά με τον Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη. Αυτή η σχέση ζωής οδηγεί στη δημιουργία του βιβλίου «Vies et morts d’un Crétois lépreux» (Ζωές και θάνατοι ενός κρητικού λεπρού) και στο ντοκιμαντέρ «Η Τάξη» (L’Ordre), σε σενάριο δικό του.

Το πολύτιμο αρχείο του Maurice Born που δεν επικεντρώνεται μονάχα στη Σπιναλόγκα αλλά και στην ιστορία της Κρήτης φυλάσσεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

©Αρχείο Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Φωτογραφικό Υλικό

Φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1973 στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αθηνών κατά το τέλος των γυρισμάτων της ταινία L’Ordre (Η τάξη) των Jean-Daniel Pollet και Maurice Born για την ιστορία της λέπρας στην Κρήτη. Σε πρώτο πλάνο από τα αριστερά ο σκηνοθέτης Jean-Daniel Pollet, ο Επαμεινώνδας Ρεμουντάκης και ο Maurice Born. Στη δεύτερη σειρά η τότε σύζυγος του Born, Marianne Gabriel, και η σύζυγος του Ρεμουντάκη, Τασία. ©Αρχείο Maurice Born