O Προμαχώνας Donato από νοτιοανατολικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Προμαχώνας Donato

Ο προμαχώνας Donato, που οφείλει την ονομασία του στον καπιτάνο, δηλαδή τον στρατιωτικό διοικητή, Κρήτης Natal Donato, είναι απλούστερος και μικρότερος από τον προμαχώνα Tiepolo. Διαθέτει δύο μέτωπα, ένα νότιο και ένα ανατολικό, και η αιχμή του, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, εισχωρεί στη θάλασσα. Στην κορυφή της αιχμής υπάρχει μία κυκλική σκοπιά στεγασμένη με θόλο. Το στηθαίο με τις πολεμίστρες εξωτερικά, στο πλευρό του προμαχώνα, καθώς και οι πολεμίστρες στην αιχμή κοντά στη σκοπιά, αποτελούν προσθήκες της εποχής του Κρητικού Πολέμου. Την ίδια εποχή κατασκευάζονται και δύο ανοικτές κανονιοθυρίδες. 

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Λεπροκομείου η πλατεία του προμαχώνα Donato διαμορφώνεται ως χώρος νεκροταφείου. Αργότερα, όταν πλέον ο χώρος δεν επαρκεί, αφαιρούνται οι ανοιχτές κανονιοθυρίδες και κατασκευάζονται τάφοι από τσιμέντο. Στη βόρεια πλευρά του προμαχώνα Donato διαμορφώνεται επίσης ένα μικρό οστεοφυλάκιο.

Φωτογραφικό Υλικό

O προμαχώνας Donato από νοτιοανατολικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Οι τάφοι του Λεπροκομείου. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Άποψη της πλατείας του προμαχώνα Donato από βόρεια. Διακρίνεται δεξιά, κάτω από το επίπεδο της πλατείας οικίσκος που αποτελούσε κτίριο της φρουράς κατά την Ενετική περίοδο. Φωτογραφία του G. Gerola το 1901. ©Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, Τμήμα αρχείων, Συλλογή G. Gerola