Η κυκλική σκοπιά του ημιπρομαχώνα. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Hμιπρομαχώνας Scaramella

Ο ημιπρομαχώνας Scaramella από το όνομα του γραμματέα (Segretario), Giovanni Carlo Scaramelli (1579-1584) ή αλλιώς Bondumiero από το όνομα του Προβλεπτή του φρουρίου, Hieronimo Bondumier (1627-1629), βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού και κατασκευάζεται κατά την πρώτη φάση οικοδόμησης του φρουρίου (1579-1584) ως οχύρωμα δευτερεύουσας σημασίας. Το χαμηλότερο τμήμα του ευθύγραμμου μετώπου σχηματίζεται από εκβραχισμούς και λάξευση του φυσικού πετρώματος. Η κατασκευή του είναι ιδιαιτέρως προσεγμένη και θυμίζει αρκετά τον προμαχώνα Tiepolo, ο οποίος είναι σύγχρονος του.

Στη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου (1645-1669) γίνεται η τελική διαμόρφωση της πλατείας του με την κατασκευή ανοικτών κανονιοθυρίδων, μία στην ανατολική, ευθύγραμμη πλευρά του και μία άλλη στο καμπυλόγραμμό τμήμα του. Η κυκλική θολωτή σκοπιά στην αιχμή του σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Φωτογραφικό Υλικό

Το καμπυλόγραμμο τμήμα (Orecchione) του ημιπρομαχώνα Scaramella από δυτικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

o ημιπρομαχώνας Scaramella από νοτιοανατολικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Η ανοιχτή κανονιοθυρίδα στον ημιπρομαχώνα Scaramella από ανατολικά. ©Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Ο ημιπρομαχώνας Scaramella σε φωτογραφία του G. Gerola το 1901. ©Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, Τμήμα αρχείων, Συλλογή G. Gerola