Επιλεγμένα Τεκμήρια

Ηχητικές Μαρτυρίες

Συνέντευξη του Μανώλη Γραμματικάκη από τον Maurice Born (1971)

Ο ιατρός Εμμανουήλ Γραμματικάκης έφτασε στο νησί της Σπιναλόγκας το 1924. Ήταν ο επικεφαλής (και μοναδικός) γιατρός και ταυτόχρονα διετέλεσε διευθυντής, δικαστής και αρχηγός της αστυνομίας του νησιού. Παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι το 1952, δηλαδή για 28 χρόνια. Προς το τέλος της θητείας του, διορίστηκε Περιφερειακός Ιατρικός Αξιωματικός (Νομίατρος) και για ένα διάστημα κατείχε και τις δύο θέσεις.

Απομαγνητοφώνηση


Συνέντευξη του πρώην ασθενή Παυλάκη από τον Maurice Born (1971-1973)

O Παυλάκης ήταν λεπροπαθής που νοσηλεύτηκε στον Αντιλεπρικό Σταθμό της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα, ενώ αρχικά είχε νοσηλευθεί στο νησί της Σπιναλόγκας για δεκαπέντε περίπου χρόνια.

Απομαγνητοφώνηση #1

Απομαγνητοφώνηση #2


Συνέντευξη του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη από τον Maurice Born (1971-1973)

Ο Ε. Ρεμουντάκης, ασθενής με λέπρα, διέμεινε αρχικά για 21 χρόνια στο Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας και στη συνέχεια στον Αντιλεπρικό Σταθμό της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα.

1942 - Χωρίς να σκεφτεί ότι το χτύπημα των καμπάνων απαγορευόταν από τους Ιταλούς, ο E. Ρεμουντάκης χτύπησε τις καμπάνες της εκκλησίας του νησιού για να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής ότι κάτι σοβαρό έρχεται...

Απομαγνητοφώνηση #1

Απομαγνητοφώνηση #2

Απομαγνητοφώνηση #3


Συνέντευξη του πρώην λεπροπαθή της Σπιναλόγκας Μανώλη Φουντουλάκη στον σταθμό Κρήτη ΤV

Ο Μανώλης Φουντουλάκης, ασθενής στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, μαθαίνει από τους Σπιναλογκίτες τις ιστορίες για τη ζωή τους στη νησίδα και τις ξαναφηγείται. 

Απομαγνητοφώνηση