Επιλεγμένα Τεκμήρια

Βιντεοθήκη

Σπιναλόγκα - Το νησί των λεπρών (drone)

Βίντεο που έχει προκύψει από λήψεις με drone.

Διάρκεια: 2 λεπτά.


Τελευταία Λέξη (Letzte Worte) (1968)

Το 1968 ο νεαρός τότε και πασίγνωστος σήμερα Γερμανός σκηνοθέτης Werner Herzog γύρισε ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ την «Τελευταία Λέξη» (Letzte Worte), με θέμα τον καλύτερο λυράρη της Κρήτης που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας, και όταν αυτό έκλεισε και έφυγαν από εκεί όλοι οι λεπροί, εκείνος έμεινε μόνος στο νησί αρνούμενος να γυρίσει πίσω. Με αυτό το ντοκιμαντέρ κέρδισε το πρώτο βραβείο του Oberhausen Film Festival. Πλάνα από νησί, τους δρόμους και το νεκροταφείο.

Διάρκεια: 13 λεπτά.


Κρήτη χωρίς θεούς (1935) - απόσπασμα ταινίας

Απόσπασμα από την ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κρήτη χωρίς θεούς». Σκηνοθετήθηκε από τον René Zuber (1902-1979) και τον Roger Leenhardt (1903-1985) το 1934, σε παραγωγή της Les Films du Compas που δημιουργήθηκε την ίδια χρονιά από τους δύο κινηματογραφιστές.

Η ταινία, που σχεδιάστηκε ως μια περιήγηση στα χωριά και την κρητική ύπαιθρο, περιέχει μια εθνογραφική διάσταση. Ένα τμήμα της είναι αφιερωμένο στο νησί της Σπιναλόγκας, που τότε κατοικούνταν από λεπρούς. Ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής René Zuber θα δημιουργήσει επίσης το 1934 τον πρώτο συνεταιρισμό φωτογράφων, τη Alliance photo, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Διάρκεια: 4 λεπτά.


Το νησί των λεπρών

Υλικό από διάφορες παραγωγές που έχει συρραφθεί σε ένα βίντεο.
 
Διάρκεια: 11 λεπτά.

Σπιναλόγκα (1927) - Επίσκεψη Charles Nicolle (απόσπασμα ταινίας)

Τον Σεπτέμβριο του 1927 μετά από επείγον αίτημα του Georges Blanc, τότε διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα, και του Κρητικού γιατρού Μιχαήλ Καταπότη μεγάλου υπερασπιστή των λεπρών, ο Γάλλος νομπελίστας γιατρός Charles Nicolle (1866-1936) ταξιδεύει στην Κρήτη με τον γιο του και τον συγγραφέα Georges Duhamel. Με την ευκαιρία αυτή επισκέπτονται το Λεπροκομείο της Σπιναλόγκας συνοδευόμενοι από τον επαρχιακό γιατρό Ε. Περάκη, τον Georges Blanc, τον Μιχαήλ Καταπότη, καθώς και από διάφορους επισήμους της Κρήτης. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η μικρή ταινία, ένα απόσπασμα της οποίας παρουσιάζεται εδώ, γυρίστηκε από τον γιο του Charles Nicolle.

Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι ο Charles Nicolle γράφει ένα άρθρο στο γαλλικό περιοδικό L'Illustration, το οποίο δημοσιεύεται στις 24 Νοεμβρίου του 1928. Στο άρθρο αυτό περιγράφει τις θλιβερές συνθήκες διαβίωσης που συνάντησε στο νησί, αλλά και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους ασθενείς. Στέλνει επίσης στη Σπιναλόγκα με δικά του έξοδα 10.000 δόσεις του σκευάσματος Hygranol, το οποίο μέχρι τότε θεωρούταν το μόνο φάρμακο που είχε κάποια επίδραση στην ασθένεια της λέπρας.

Διάρκεια: 3 λεπτά.